Az elektromos infrapanel igen hatékony fűtési mód, ami az alábbi tulajdonságokkal magyarázható:

Maximális hőleadás sugárzással:

Amíg a hagyományos fűtési megoldásoknak előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos sugárzópanelek időállandója max. 900 másodperc. A panelek magas felületi hőmérséklete (max. 100 C°) elegendő tartalékot képez a környezet hőszükségletéhez.

Minőségi és precíz szabályozás:

A létező szabályozók különböző hőmérsékletek biztosítását teszik lehetővé minden egyes helyiségben,  függetlenül az időtőjárástól, mivel minden fűtött helyiséget egyéni termosztát vezényel. Ez a szabályozási módszer nagyon precíz, gyors és az ember beavatkozása nélkül takarékoskodik az elektromos energiával az egész fűtési szezon ideje alatt.

Az infrapanelek egyenletesen vannak elosztva a mennyezeten:

A mennyezeten egyenletesen elosztott infrapanelek segítségével a hőelosztás maximális. Így nem alakulnak ki úgynevezett “hőlépcsők”, amelyek következtében olyan érzésünk van, hogy a helyiség egyik pontjában fázunk, míg a másik pontján melegünk van.

 

Miben áll az energiatakarékossága?

Az infrapanelekből kiáramló infravörös sugarak a faltól, bútortól stb. való visszaverődésük által, kellemes hőérzetet biztosítanak. Sokkal kellemesebb a hőérzetünk (2-4 C°-al) alacsonyabb hőmérsékleten is. A vakolat felmelegszik és hőfüggöny alakul ki. Az infrapanel által sugárzott hő nem szökik meg az ablakon, így további megtakarítás keletkezik.

Az egyes panelek alacsony teljesítménye, és ezek egyenletes elosztása a helyiségben lehetővé teszik, hogy a hagyományos fűtéshez képest a beépített teljesítmény 80 %-ra csökkenjen. A maximális teljesítmény gyors elérése (felfutási idő 20-30 perc) lehetővé teszi alacsonyabb hőmérsékleten a minőségi szabályozást.

A hagyományos fűtéssel szemben az infrapanelekkel elért megtakarítás 30%, átmeneti időszakban akár 60% is lehet!

 

Összefoglalva:

Energiatakarékos, mert

–         kis teljesítményű lapok vannak egyenletesen elhelyezve a mennyezeten

–         infrasugárral melegít, így magasabb a hőérzet

–         a szabályozás lényegesen pontosabb, mint a hagyományos fűtésnél, és minőségben is jobb

–         csak annyi energiát használ fel, amennyi feltétlenül szükséges

 

Környezetbarát, mert

–         nem szárít

–         nem párásít

–         nincs füstje, fénye

–         működése tiszta és zajtalan

Helyi fűtéssel pl. templom padsorokba szerelve, csarnokokban, pénztárakban, irodákban a személy hátára, lábára irányítva az infrapanel az energiamegtakarítása lényegesen magasabb.