Panoul infra este o sursă de căldură care transformă energia electrică în energie termică. Este un corp sub forma unui panou de o grosime de 2-3 cm şi o suprafaţă de circa 0,5 mp, şi se montează pe tavanul încăperii. Panoul infra este disponibil în diferite dimensiuni şi puteri, iar tipul corespunzător se alege în funcţie de proprietăţile încăperii.

Aşa cum arată şi denumirea panou infra, căldura provine din radiaţia infraroşie emisă de panou. Despre funcţionarea panourilor puteţi afla mai multe detalii din meniul Funcţionare.

Radiaţia

Radiaţia energiei se maximalizează pe suprafaţa activă a panoului cu ajutorul granulelor ceramice lipite pe suprafaţă, iar spatele panoului este izolată cu o izolaţie termică de calitate, protejată cu o folie de aluminiu. Astfel radiaţia energiei pe partea pasivă a panoului este minimă. Panoul emite unde infraroşii în gama de 7-10 µm, şi are o temperatură de suprafaţă de maxim 100°C, deci nu prezintă pericol de foc sau de ardere la atingere.

Montarea panoului este foarte simplă. Se fixează pe tavan cu patru şuruburi prin orificiile de fixare aflate în rama panoului. Se conectează la sistemul electric cu ajutorul bornelor de legătură aflate pe partea pasivă a panoului sau sub obturatorul aflat pe marginea ramei (în funcţie de model). Conform principiilor de bază ale climatizării, este indicată utilizarea a mai multor panouri de putere mai mică, distribuite uniform pe tavan. Astfel, temperatura spaţiului încălzit devine mult mai uniformă şi disiparea termică va fi mult mai bună.