Köztudott, hogy a meleg levegő felfele száll, az infrapaneleket mégis a mennyezetre szerelik. Hogyan fűthetik mégis fel a teljes légteret?

Mint ismeretes, az infravörös hullám nem más, mint az általunk érzett hő. A panelek által sugárzott hullámok jelentős része a 7-10 mikrométeres hullámhosszú, úgynevezett távoli vagy hosszúhullámú infravörös tartományban van. Ez az a tartomány, ami átviteli kőzeg nélkül szállítja a hőt, például ezzel melegíti a Nap a Földet (gondoljunk csak arra, hogy nyári kánikulában repülőgéppel utazva, 11-12 km-es magasságban negatív külső hőmérséklet van, pedig közelebb vagyunk a naphoz). A távoli infravörös az útjába kerülő tárgyakat melegíti fel, és a szoba levegője a meleg tárgyakról veszi át a hőt.

Az infravörösről a Működési elv menüpont alatt olvashatnak.

 

Ha az infapanelek a tárgyakat melegítik fel, azok nem melegedhetnek túl, mint a mikróban az étel?  

Nem, érintésre nem melegebbek a tárgyak a levegő hőmérsékleténél. A mikrohullám teljesen más hullámhosszú, mint az infravörös, a mikrohullámok a tárgyakban található vizet melegítik fel (ezért marad hideg a mikróba helyezett tányér).

Le lehet barnulni az infrapanelek alatt tartózkodva?

Nem, a barnulásért az ultraibolya (vagy ibolyántúli) tartomány a felelős, ez – ahogy a neve is mutatja – a látható fény ibolyautáni tartományában van. Az infravörös a vörös fény előtti tartományban található.

Az infravörösről a Működési elv menüpont alatt olvashat többet.

 

Éjjel világít a panel?

Nem, látható fényt nem bocsát ki.

 

Az infrasugárzás káros az egészségre?

Az infravörös sugár az, amivel a Nap is melegíti a Földet (persze, a Naptól ezen kívül még sok más hullámhosszú sugarat kapunk). Mint ahogy a nap melege sem káros, így az infrapanel melege sem. Élettanilag számos pozitív hatása ismert, mivel stimulálja a bőr vérellátását, zárt térben pedig nem befolyásolja a levegő páratartalmát, nem kavarja a port mert nincs légmozgás, így a reumatikus és asztmás panaszokkal küszködőknek fokozottan ajánlott.

A cégünk által forgalmazott infrapanelek megfelelnek a fűtőtestek működésére vonatkozó Európai Uniós normativáknak, és rendelkeznek a bevizsgálást tanusító bizonylatokkal.

 

Minden elektromos berendezés elektroszmogot bocsát ki. Az infrapanel nem zavarja a többi berendezés működését?

Egyáltalán nem, mivel elektroszmog kibocsátása elhanyagolható. Az infrapanel fűtőrésze egyetlen, sík felületű ohmikus ellenállás, és nem tartalmaz kapcsolókat és egyéb induktív vagy kapacitív alkatrészeket.

 

A panel közvetlen közelében hallható zúgás, búgás, kattogás?

Nem, a panel semmiféle hangot nem ad ki. Egyetlen hallható halk kattanás a termosztátból érkezhet, ki- illetve bekapcsolás esetén.

 

A rendszer működtetéséhez szükséges a háromfázis jelenléte?

Nem, az infrapanelek 220-230 V-os rendszerről működnek. Ha a felszerelt összteljesítmény magas, a rendszer túlterhelődhet, így ebben az esetben ajánlott a háromfázisú rendszer kiépítését vagy a monofázis megerősítését kérni az áramszolgáltatótól.

 

A rendszer működtethető a 230V-os hálózati aljzatról, konnektorról?

Elvileg igen, de nem ajánlott. Mivel általában a villamos hálózat kisebb teljesítményű fogyasztók működtetésére lett tervezve, a falban lévő vezetékeket könnyen túlterhelheti. Ezért a rendszer működtetéséhez erősen ajánlott a fogyasztásmérőtől egy külőn áramkört kiépíteni, saját kismegszakítóval.

 

Ha már elkészült lakásban szeretnék infrapaneles fűtést, hol vezethetem az áramot?

Ha már a villamos vezetékek falbavésése nem oldható meg, a legesztétikusabb megoldás a kábelcsatorna használata. A szerelést ajánlott szakemberrel végeztetni!

 

Ha az idő múlásával por rakodik a panel felületére, az meggyulladhat?

Nem, a panel felülete max. 100 fokos, így semmiféle tűz- vagy égésveszély nem áll fenn.

 

Lefesthetem a panelt?

Igen. Vízalapú festékkel, elsősorban diszperziós festékkel festhető. Más festékkel, mint pl. olajfestékkel vagy zománcfestékkel nem.

 

Tisztítható a panel?

Igen. A panel kerete műanyag, esetleg zománcfestékkel festett vagy lakkozott fa (típustól függően), ez nedves vagy enyhén vegyszeres ronggyal tisztítható. A fűtőfelület puha, enyhén vizes ronggyal, esetleg lágyszőrű kefével tisztítható. Tisztítani kizárólag kikapcsolt és lehűlt állapotban szabad, oldószer és petrokémiai termék használata tilos!

 

Új házat építek, és infrafűtést szeretnék. Mikor kell a paneleket beszerelni?

Ha a paneleket gipszkartonba szeretné beépíteni, akkor a kartonozással egyidőben kell szerelni. Ha külső, plafonra szerelhető paneleket szeretne, akkor az építkezés legutolsó fázisában kell felszerelni. Viszont a huzalozást a villamos rendszer kiépítésével egyidőben kell elvégezni, ezért mielőbb kérje kollegáink sgítségét a szükséges mennyiség és elhelyezési mód meghatározását illetően.

 

Át szeretnék térni infrapaneles fűtésre. Hogyan számolhatom ki a szükséges mennyiséget és az árat?

A számításhoz szükséges általános leírást a Teljesítményszámítás menüben találja., illetve az árlista regisztráció után a Letöltés menüben lesz elérhető.  Mivel minden eset egyedi a szigetelést, elhelyezkedést, méreteket, stb. illetően, legjobb ha elküldi nekünk a lakása adatait, és mi ingyenesen, a lehető legrövidebb időn belül árajánlatot adunk Önnek.

 

Én a padlófűtés híve vagyok. Mért lehet jobb a mennyezetre szerelt infrapanel?

Ahogy már olvashatta, az infrasugarak az útjukba eső tárgyakat melegítik fel. Ennek ellenére például a padlócsempén nem fog számottevő melegedést érezni, hiszen ez egy hideg burkolat. Viszont nem fogja kavarni a port (a padlófűtés nagy hátránya), nem kell hozzá speciális padlózat, és a telepítés utólag is kivitelezhető. Ideális esetben használhatja a padlófűtéssel kombináltan is.

 

Alkalmazható kiegészítő fűtésként?

Igen. Minden szobában külön termosztátot helyezünk el, így az minden helyiségben akkor kapcsolja ki/illetve be az infrafűtést, ha a hőmérséklet egy előre beállított értéket elér.

 

Összehasonlítva más elektromos fűtési móddal, mi az infrapanelek előnye?

Az infrapanelek legnagyobb előnye a magas hatásfok, ezáltal alacsony az üzemeltetési  költség. Mivel rendkívül egyszerű a felépítése, és alacsony az üzemi hőmérséklete, nagyon alacsony a meghibásodási arány (az eddig általunk eladott, több mint 1500 darab  panelből egyetlen meghibásodás sem volt!), így nincs utólagos javítási költsége, élettartama elméletileg korlátlan.

 

Az infrapanelek előállítják a háztartáshoz szükséges melegvizet is?

Nem, az infrapanelek csak a légteret melegítik. Melegvíz előállításához villamos bojlerek alkalmazását ajánljuk ügyfeleinknek. A kereskedelemben ma már jó hatásfokú és szigetelésű bojlereket lehet kapni.

 

Mért jobb saját (fa- vagy gázalapú) hőközpont helyett infrapaneles fűtést alkalmazni?

A központifűtéssel szemben számos előnye van: nincs szükség engedélyezésre (mint gáz esetén), nincs égéstermék, nem tűz- és robbanásveszélyes, nincs szükség sem kéményre, sem kazánházra, nincs veszteség a hővezetékekben, lényegesen egyszerűb a telepítése és ezáltal alacsonyabb a telepítési költsége is, minden szoba hőmérséklete egyénileg állítható, felügyelet nélkül hagyva nincs fagyásveszélye, stb

 

Saját gázalapú hőközpontom van. Mennyi időn belül térülnek meg a költségeim, ha áttérek infrafűtésre?

Tapasztalataink alapján a jelenlegi energiaárak mellett megközelítőleg azonos a fűtésre fordított költség mindkét esetben (hőközpontos gáz – infrafűtéses villany), így nem feltétlenül éri meg áttérni. Viszont a gázalapú rendszert időszakosan bevizsgáltatni / engedélyeztetni kell, a kazán élettartama rövid, oda kell figyelni a robbanásveszélyre, stb.

Az is általánosan elfogadott tény, hogy a kényelem pénzben nem mérhető.

 

Áramszünet esetén nem lesz fűtésem?

Egyértelmű, hogy nem, mint ahogy az olajradiátor sem működne, vagy a központifűtés keverőszivattyúja sem forgatná a meleg vizet.

 

Az én lakásomban gyakori a feszültség-ingadozás, esetenként még 210 Volt alá is csökken. Alkalmazható itt az infrapanel?

Igen, viszont ennek tudatában ajánlott a fűtést enyhén felülméretezni. Kisebb bemeneti feszültség egyszerűen alacsonyabb hőfokot eredményez, de nem teszi tönkre a panelt.

 

Fürdőszöbába is szerelhetőek a panelek?

Igen, csupán a fröccsenő víztől, illetve vízsugártól kell védeni. Az infrafűtés csökkenti a pára lecsapódását is a falra, illetve tükrökre.

 

Megérinthetem a panel fűtőfelületét?

Igen, a panel villamosan szigetelt, így nincs áramütés veszélye, a felületi hőmérséklet pedig max. 100 ºC-os. Ez egy olyan hőmérséklet, amire rá lehet tenni a kezet, de nem lehet rajta tartani.

 

Kaptam Önöktől egy árajánlatot infrapaneles fűtésre. Napi hány óra üzemidőre kell számítsak?

A napi üzemidő és ezáltal a fogyasztás nagyon változó lehet a szigetelés, illetve külső hőmérséklet függvényében. Általános esetben, normál téli időszakban napi átlag 6-10 óra üzemidővel kell számolni. Azért szükséges az általunk számolt mennyiség felszerelése, mert a külső hőmérséklet csökkenésével az energiaigény ugrásszerűen nő.

 

Fával burkolt mennyezetre szerelhető infrapanel?

Igen, a panel háta termikusan szigetelt, így nem áll fenn a kigyulladás veszélye.

 

Falra is szerelhető az infrapanel?

Igen, viszont lényegesen alacsonyabb lesz a hatásfoka. Működési elvének következtében akkor lesz maximális a hatásfok, ha a mennyezeten vannak elhelyezve.

 

Kizárólag az Önök által forgalmazott szobatermosztátok alkalmasak a rendszer vezérlésére? 

Nem, az infrapanelek működtetéséhez minden olyan szobatermosztát alkalmazható, amely képes 230V-on a megfelelő áramerősséget kapcsolni.

 

Kinél kérhetem az infrapanelek karbantartását, illetve téliesítését?

Az infrapanel karbantartást nem igényel, és téliesítési igénye sincs. Biztonsági okokból a nyári időszakra ajánlott a panelek áramellátását lekapcsolni.